Menu

Niomarketing

header photo

Webdesign Trender i 2018! Hva vil skape et intrykk dette året?

 

I fjor handlet det mye om web animasjoner og micro interaksjoner, smarte innebygde chat alternativer, chatboter og forklarende illustrasjoner.

Alle disse trendene kommer til å vokse videre i 2018. Andy Budd, med-grunnlegger av det banebrytende UX konsulentfirma Clearleft, tror det forsiktige skiftet fra UX design til digital service design kommer til å fortsette, og at vi kommer til å se mye mer interesse i feltet service design fra den digitale sektoren i år.

Andre trender innen webdesign som startet for flere måneder siden, begynner nå å vokse frem og begynner å bli mainstream.

Vi har spurt ledende designere og strateger om å gi oss deres syn på fremtiden med tanke på hvordan webdesign utvikler seg, og hvilke utviklinger man bør følge med på for å holde seg relevant.

Dette er i følge dem, forholdene i webdesign i 2018.

1. VARIABLE FONTER

Jason Pamental, designer, strateg og lærer, tror at variable fonter kommer til å gjøre en stor inntreden i 2018.

"Støtten for disse øker raskt for både OS og nettlesere" forklarer han. "De store tilbyderne jobber raskt for å øke tilgjenglige fonter. Det setter løpet for en stor endring i hvordan vi kan designe: vi kan bruke hvilke bredde og vekt vi ønsker i våre design, dette utvider vår 'vokalskala' ved å gi stemmer til våre ord, alt dette samtidig som ytelsen forbedres med reduserte fil-størrelser."

Han forutser også at vi vil se en økning i hvordan vi kan designe for brukerens kontekst.

“Variable fonter gjør det mulig å endre karakterers bredde for forskjellige skjermstørrelser og språk for å skape bedre linjelengde, justere tekstgrad (tenk generell kontrast til forgrunn/bakgrunn) for personer med dårlig syn eller i en situasjon med dårlig lys, i tillegg til å kunne justere den 'optiske størrelsen' på karakterer når de presenteres på fysisk mindre størrelser for en bedre leseropplevelse. Og det er bare hva vi kan se i endring nå. Når vi har fått litt mer tid, og flere studier av bruk i sanntid, er det umulig å si hvor mye mer vi kan gjøre."

2. MER KREATIV LAYOUT

Selvlært designer og utvikler Chen Hui Jing fra Singapore anser den offisielle utgivelsen av CSS Grid i 2017 som en milepæl i webdesign.

“For første gang, kan vi kontrollere hvordan elementer gjengis på en nettside, på et nivå som vi ikke har kunnet tidligere," forklarer hun.

“Internett er et unikt medium, og det er på høy tid at vi etablerer en ny 'normal' og bryter fritt fra statisk print design. Denne nye normalen involverer å avgi kontroll av våre design til nettlesere som gjengir dem i stedet for å stadig kjempe mot dem for å diktere hvor hver pixel skal havne."

"The web is a unique medium, and it‘s high time we established a new normal for it, breaking it free from the shackles of static print design."

 -Chen Hui Jing

“Evolusjonen og veksten gjennom 20 år av CSS tillater oss å gjøre det nå, ved å bruke feature queries som lar oss presentere forskjellige design avhengig av hvilke funksjoner brukerens nettleser støtter."

Siden mer enn 75 prosent bruker nettlesere som støtter CSS Grid, og andre layout-specific egenskaper som Flexbox, writing-mode og CSS Shapes blir mer populære. Håper Hui Jing å se mer kreative layout som utnytter grafiske design konsepter som overlap og vertical whitespace, som samtidig faller dynamisk tilbake til en funksjonell layout på en eldre nettleser.

3. INNTOGET AV WEBVR

Brad Weaver, partner i design studio The Banner Years, tror 2018 fremdeles vil se små steg med tanke på AR og VR.

“Vi er fremdeles noen få år unna vår første store VR opplevelse," mener han. "Inntil det skjer kan vi forvente nettsider som finner nye metoder for å gi oss en smakebit av opplevelsen. Jeg ville fulgt med på Super Bowl, Grammys, og andre eventer som deler en digital og virkelig-verden eller TV-opplevelser, disse forventes til å lede ann på dette feltet foreløpig. Forvent noen kreative nettsider fra byrå som minsker avstanden mellom mobilspill, web, apper, og opplevelser for å bringe freshe ideer til bordet."

Ada Rose Cannon, talsmann for utvikling i Samsung, har sett mer og mer innholdsprodusenter som beveger seg mot WebVR det siste året. Dette skiftet ser ut til å utnytte 2 funksjoner fra WebVR:

  • Det reduserer antallet hinder for brukere for å ta utstyret i bruk. Brukeren trenger bare å ta på seg sitt headset, i stedet for å måtte installere en software.
  • Når det er blitt laget for én platform, skal det virke på nye platformer rett i fra boksen, noe som er nyttig for den raske utviklingen av VR hardware.

“Det er et bytte,” innrømmer Ada. “Det er best for mindre opplevelser. Når du må laste ned hundrevis av megabyte før du får ditt første bilde, vil det bli vanskelig å bygge og det vil ikke ha mange fordeler ved å bruke WebVR. Noen ganger kan dette løses ved å tenke nytt angående arkitekturen, eller skalere tilbake litt på opplevelsen for å nå ut til flere."

4. KUNSTIG INTELLIGENS

Chatboter og voice user interface, også kjent som conversational UIs, var en stor trend i fjor. Mange av dem drives ikke av AI for øyeblikket, men Clearleft medgrunnlegger og CEO Andy Budd mener mulighetene med AI definitivt ligger i luften.

“Jeg tror vi kommer til å se mye mer snakk, artikler, og studier på skjæringspunktet mellom UX design og AI,” forutser han. “Dette skjæringspunktet vil bli mest tydlig innen robotics, den ultimate ‘headless UI’. For å kunne ligge forut i denne trenden, hadde jeg gleden av å ta 20 designere, teknologer, forfattere, akademikere og futurister til et AI feriested forrige September. Du kan se resultatene av ferien i form av en serie spørsmål og design guidelines som vi kaller Juvet Agenda som hjelper når man designer roboter og AI systemer.”

Les også How AI Has Started to Impact Our Work as Designers av Fabricio Teixeira, Kreativ direktør (UX) hos R/GA.

6. INKLUSIVE DESIGN

Léonie Watson tror inklusive design vil bli mer gjennomtrengende i 2018.

“Tiden for å anta hvordan, hvor, og hvorfor folk bruker innhold slik de gjør, er over. Behovet for inklusjon er nå over oss,” sier hun.

For Heydon Pickering, en freelance web accessibility konsulent, interface designer, og forfatter av Inclusive Design Patterns, som har prøvd å hjelpe til å gjøre inklusiv webdesign mer mainstream, og sette det i fokus. Det har vært en glede å se det vokse frem som en trend.

“Tilgjengelighet er dårlig mottatt for enkelte, av grunner som er falske,” presiserer han. “Men frittalende talsmenn har normalisert det. Jeg er mest fornøyd med interresen jeg nå får med å ha inklusjon som en del av design prosessen fra starten av et prosjekt. Dette er den mest effektive metoden for å skape tilgjengelige produkter."

For mer om dette emnet, sjekk ut Inclusive Design Principles, laget av Henny Swan, Ian Pouncey, Heydon Pickering, og Léonie Watson.

7. ETISK DESIGN

Etik blir mer å mer viktig. thics are becoming more and more important.

Lara Hanlon, designer hos IBM Design, poengterer at apper er ofte designet for å distrahere, avbryte og oppmuntre til digital avhengighet, noe som kan ha dramatiske konsekvenser, inkludert en stødig økning av angst og depresjon blant ungdom i dag.

“Små steg for å vurdere den moralske effekten fra sitt arbied, kan lede til et mer humant resultat,” foreslår hun. “Ved å undersøke den potensielle psykologiske og/eller miljømessige konsekvensen kan man inspirere til å ta bedre avgjørelser.”

Andy Beaumont, med-grunnlegger av Hactar, et digitalt studio med en forpliktelse til sosialt gode, er enig.

“Raske bevegelser og ødeleggelse kan virke morro en stund, men mange som jobber digitalt begynner å innse at det de ødelegger, er faktisk folk,” presiserer han. “Nå som vi lever i de mest euforisk intresante tider, ser de etter en måte for å bruke sine talanter for noe meningsfult.”

“Alle de onde kreftene som digitale designere bruker, kan også brukes for noe godt. Metoden man bruker for at brukere skal føle seg belønnet for å bruke en app og gjør de avhengig, den kan også brukes for å belønne folk som engasjerer seg i å skape mat for de som trenger det! Trisket man bruker for å sette fokus på 'populære varer' på EvilSaaS? Det kunne vært en donasjonsside for en veldedig organisasjon som ønsker å finne kuren for kreft. Dersom du jobber innen digitalt, kan det neste året være et godt år å finne ut om du vil være på den mørke eller lyse siden med hva du pusher ut til forbrukere.”

8. STEMMESTYRT BRUKERGRENSESNITT

Paul Woods, chief creative officer at global design firm Edenspiekermann, think that design is not all about screens anymore.

“As the screens we interact with become smaller and smaller — or in the case of Alexa and Siri, disappear altogether — designers will need to expand their toolbox to encompass a non-visual skillset,” he suggests. “Understanding how to build great voice-powered interfaces will become an ever-increasing requirement for the UX designer of tomorrow.”

Lee Mallon, managing director of Rarely Impossible, agrees.

“Stemmestyrt opplevelse vil oppta en betydelig del av tiden din når det kommer til å utføre hverdagslige plikter de neste årene, mye på grunn av muligheten for å kunne spare tid. Disse løsningene må respektere brukerens oppmerksomhet ved å løse deres problem så raskt som mulig med så få ord som mulig. I en av våre tester opplevde vi at 20-30% av brukerne falt av, kun ved å legge til 2 ekstra ord på en settning med orginalt 3 ord.”

Lee mener at dersom du ønsker å bruke en stemmestyrt opplevelse, bør du skrive opp hvordan enhver oppgave skal løses, of derretter undersøke med 100 personer hvordan de ville verbalt spurt noen til å utføre oppgaven for dem. Dette vil hjelpe med å forme basen for din stemmestyrte model, og identifisere variasjonen for hvordan mennesker ønsker at dette skal fungere.

9. DØDEN FOR HJEMMESIDER

Produkt designer Brad Weaver forutser at hjemmesider vil møte sin død i 2018.

“De fleste nye nettsider fra foruttenkende varemerker som du vil se i år, vil bevege seg mer å mer bort fra en tradisjonel hjemmeside, og bevege seg mot mer dynamiske inngangspunkter. Du kan forvente en mye mer personalisert brukeropplevelse når du besøker nettsider, basert på din historie, posisjon og din større dataprofil. Alt fra bildestørrelse til det faktiske innholdet du ser og bruker, forvent at det kan endres mer og mer mens du bruker det.”

Brad tror at en av de største endringene vil være selve definisjonen av en nettside.

“Mobil apper og sosiale profiler fortsetter å utvikle seg, en nettside som en brosjyre eller handleplattform er under endring. Flere og flere nettsider har blitt steder for ulike biter av informasjon, og jeg tror vi kommer til å se mye inovasjon dette året når det gjelder hvordan informasjon blir organisert og konsumert i et sentralt område.”

Cheryl Platz, senior designer hos Microsoft er enig.

Go Back

Kommentar

Søk i blogg